mandag, 23. maj 2022

Markant stigning i antallet af hadforbrydelser

Antallet af hadforbrydelser bare stiger og stiger viser en ny rapport fra Rigspolitiet. Men udviklingen er forventelig og delvist forklarlig.

Antallet af hadforbrydelser bare stiger og stiger, viser en ny rapport fra Rigspolitiet. Men udviklingen er forventelig og delvist forklarlig.

Efter PET for en årrække siden blev fjernet som ansvarlig for indsamlingen af anmeldelser på området, er udviklingen kun gået en vej. Flere sager bliver nu registreret korrekt.

I en pressemeddelelse fra Rigspolitiet fremgår det:

Rigspolitiet har siden 2017 udvidet monitoreringen af hadforbrydelser for bedre at sikre, at alle forbrydelser, der har et muligt hadmotiv, er registreret. En ny rapport viser nu, at omfanget af hadforbrydelser er større end tidligere antaget, hvilket understreger vigtigheden af politiets fokus på området.

”Hadforbrydelser er et komplekst område, fordi det kan være alt fra et groft tilråb på gaden, graffiti eller grov vold, og det kan være vanskeligt at afgøre, hvad motivet bag forbrydelsen er. Den nye monitoreringspraksis giver et mere retvisende billede af kriminalitetsområdet i forhold til tidligere år, og det er vigtigt – både for efterforskningen, og for at vi kan hjælpe ofrene,” fortæller Tenna Wilbert, centerchef i Nationalt Forebyggelsescenter.

Racisme er det hyppigste motiv

Rigspolitiet registrerede i 2017 446 hadforbrydelsessager i modsætning til 274 registrerede sager i 2016 og 198 registrerede sager i 2015. Det vil sige, at der i 2017 er registreret 172 flere sager om hadforbrydelser end i 2016.

Derudover blev der rejst sigtelse i 95 sager mod 102 personer i 2017 på tidspunktet for rapportens udarbejdelse over for 54 sigtelser mod 67 personer i 2016.

Den mest udbredte motivkategori i 2017 var racistisk motiverede sager med 223 registrerede sager efterfulgt af religiøst motiverede hadforbrydelser med 142 sager og seksuelt orienterede hadforbrydelser med 81 sager.

Læs hele rapporten her: Hadforbrydelser i 2017

Andre artikler