lørdag, 2. juli 2022

Hver femte vil ikke have en transkønnet kollega

Rapport: En ny kortlægning fra Integrationsministeriet viser, at næsten hver femte dansker ikke ønsker en transkønnet kollega. Tolerancen er markant lavest på Fyn og i Jylland.

En stor kortlægning af hadforbrydelser, som konsulentvirksomheden COWI har udført for Integrationsministeriet, viser, at næsten hver femte ikke vil bryde sig om at have en kollega, som er transkønnet.

Resultatet overrasker ikke 25-årige Ivy Rosenauer, der er transkønnet og uden arbejde:

“Det er jo med til at forklare, hvorfor jeg flere gange har følt mig udelukket fra en ledig stilling på grund af mit køn. Så det er enormt ærgerligt, at folk ikke er mere tolerante overfor mennesker, der er forskellige fra dem selv”.

Hun støttes af cand. mag og forfatter til bogen “Ubehagets Soundtrack”, Alex Zichau Hertz, der også er transkønnet:

“Hvis man altid skulle se på folks ydre eller dømme dem på en kategori, så ville Stephen Hawking næppe have fået en chance”.

Jyder og fynboer markant mindre tolerante end københavnere

Undersøgelsen, som blandt andet er baseret på en survey fra Danmarks Statistik, viser også, at markant færre i København og Region Sjælland har modvilje mod at have en transkønnet eller indvandrer som kollega, end det er tilfældet på Fyn og i Jylland.

Byer og urbanisering har altid været en fordel for minoriteter – og før i tiden også for kvinder, der blev gravide i utide. De fleste transseksuelle og andre fra LGBT gruppen vil drage derhen, hvor de finder deres lige, og hvor det er lettere at skjule sig, såfremt det er nødvendigt”, siger professor Bente Rosenbeck fra Center for Kønsforskning ved Københavns Universitet.

Hun ønsker ikke at indlede sig på at forklare, hvorfor tolerancen overfor seksuelle og etniske minoriteter er lavere i provinsen end i hovedstadsområdet, og rapporten kommer heller ikke med nogle bud på mulige årsager.

Positivt nyt for indvandrere

Undersøgelsen viser, at hjemløse, transkønnede og mennesker med et fysisk eller psykisk handicap er de tre grupper, som flest borgere udtrykker forbehold over for at have som kollega.

Indvandrere ligger helt nede på en sjetteplads ud af de ni kategorier, som undersøgelsen opererer med.

Hele kortlægningen fra COWI og Integrationsministeriet kan hentes her.

Cowi Tabel 7.2

Læs også:

Transkønnet afvist til job på MASH Penthouse

Andre artikler