lørdag, 13. august 2022

Hagekors ridset i hoveddør

Det ringer på døren hos familien Altintas i Odense sent lørdag aften. Udenfor står en høj mand med sin hund, og han er vred. Han leder efter en muslimsk mand, der har råbt efter ham fra et vindue. Familien kender intet til råberiet. Dagen efter er et hagekors ridset ind i deres hoveddør.

Klokken var lidt i ti lørdag den 28. november 2015. Süleyman og Birsen Altintas var netop kommet hjem fra en tur til Århus og i færd med at putte deres fem måneder gamle datter, da det pludselig ringer på døren.

Udenfor på trappeopgangen står en høj dansk mand med en kamphund. Manden er ophidset og spørger Süleyman, om det var ham, der havde råbt efter manden fra sit vindue?

“Jeg svarer ham, at jeg ikke kender noget til sagen. Så siger han, at det var en muslimsk mand, der råbte efter ham. Du ved sådan én med masser af overskæg og det hele. Jeg siger bare, nå okay. Så spørger han, om jeg ved, om der bor andre muslimer i opgangen. Jeg tænker, at han vil gå videre op og ringe på hos andre, så jeg svarer bare – nej ikke ifølge den beskrivelse,” fortæller den 27-årige skolelærer Süleyman Altintas, der til dagligt læser til kandidat i pædagogik på Syddansk Universitet.

Manden forlader stedet, og Süleyman tænker ikke mere over episoden før dagen efter. Her opdager familien ud på søndagen, at der er ridset et hagekors ind i deres hoveddør.

Kvittering for anmeldelse mangler motivet

Süleyman ringer til politiet for at anmelde det. Betjenten noterer ned, og snart efter modtager han en kvittering fra Fyns Politi, hvoraf det fremgår, at familien har været udsat for hærværk. Ingen steder fremgår det, at motivet til hærværket muligvis var racistisk, og det undrer familien sig over.

“Så jeg ringer ind til politiet og spørger, hvorfor jeg ikke kan se på min kvittering, at det var racistisk hærværk. Og politiet oplyser, at de ikke har nogen paragraf, hvor de kan registrere det som en hadforbrydelse”.

Det bekræftes af Politikommissær ved Fyns Politi, Carsten Arentoft Andersen:

“Det er rigtigt, at det ikke vil fremgå af anmeldelsen. For vi optager ikke anmeldelser på baggrund af motivet, men på baggrund af gerningsindholdet. Altså om det er vold, trusler eller som i den konkrete sag hærværk. Men det vigtige er, at sagen bliver registreret korrekt i vores systemer. For så bliver den opsnappet og medtaget i de opgørelser, som kan vise os omfanget af det her”.

Sagen er korrekt registreret

Hadforbrydelser.dk har været i kontakt med Rigspolitiet, og de bekræfter, at hærværkssagen fra Odense er registreret korrekt og indgår i deres opgørelser over mulige hadforbrydelser.

Andre artikler