lørdag, 2. juli 2022

Adopteret overhældt med rådden mælk

En sort bil holder ind ved busstoppestedet. Manden på passagersædet ruller roligt vinduet ned og kaster en liter rådden mælk udover Katrine Jensen. “Fejlfarve” lyder det inde fra bilen, før den kører væk.

Den 26. juli 2015 var den 30-årige billedkunstner Katrine Jensen på vej hjem fra en hyggelig aften hos nogle gode venner i Valby. Hun står og venter ved busstoppestedet nær Folehaven og Borghaven, da en sort Volvo holder ind til siden. I bilen sidder to mænd, men det er mørkt, og det regner, så det er svært at se dem tydeligt.

Manden på passagersædet ruller vinduet ned og kaster en liter rådden mælk ud over Katrine. Inde fra bilen råber en stemme:”Fejlfarve”.

Jeg er jo dansk

Katrine Jensen er født på Sri Lanka og var bare to måneder gammel, da hun ankom til Danmark som adoptivbarn.  Derfor er Katrine markant mørkere i huden end den gennemsnitlige Frk. Jensen, og episoden med den rådne mælk i Valby er da heller ikke første gang, at hun stifter bekendtskab med racisme og intolerance.

“Jeg aner ikke, hvad der går gennem hovedet på folk, men jeg bliver bare enormt ked af det. For jeg er jo dansk, og jeg kan ikke se, hvad jeg ellers skulle være”, siger Katrine Jensen til Hadforbrydelser.dk

Afvist af politiet

Der var ingen vidner ved stoppestedet, men bussen ankom kort efter. Katrine var for rystet til at få spurgt buschaufføren, om han nåede at se overfaldet. Han spurgte til gengæld, om hun var okay, mens hun stod der med sin striktrøje overhældt med rådden mælk. Katrine Jensen nåede hjem til sig selv på Amager, før hun kontaktede politiet.

“Jeg havde egentlig ikke lyst til at anmelde det. Jeg tænkte, at jeg bare bliver endnu mere til grin, men mine venner og familie sagde, at det skulle jeg. Men efter at jeg havde forklaret episoden til politiet i telefonen, sagde betjenten: det er jo svært for os at gøre noget ved”.

Hvis bare de ville lytte i to minutter

Katrine Jensen kan godt forstå, at det er svært for politiet at efterforske et racistisk motiveret overfald med rådden mælk. Men hun kan ikke forstå, at der ikke er empati.

“Hvis de så bare ville lytte til folk i to minutter, men altså han tog ikke notits af noget som helst, og jeg prøvede at forklare ham, at hvis de kører rundt med rådden mælk, som de kaster på mørke folk, så er det noget, de har planlagt. For man har jo ikke bare rådden mælk til at ligge sin dyre bil, vel?”

Det ender med, at overfaldet ikke bliver anmeldt.

Mød Katrine Jensen, og hør hendes historie her.

Andre artikler