mandag, 23. maj 2022

Somalisk mor med et-årigt barn overfaldet foran shoppingcenter

“Din fucking terrorist”. Manden med det røde skæg råber højt, mens han slår Deeqaa Adan i ryggen og baghovedet. Den somaliske kvinde står med sin 1-årige dreng i armene og forsøger at afskærme barnet fra overfaldsmanden. Ingen gør noget for at hjælpe dem.

Deeqa Adan er 23 år, bor i København og læser HF. Hendes forældre kom til Danmark fra Somalia for 23 år siden. Den 30. december 2015 er hun på vej til shoppingcentret Fisketorvet for at mødes med sin søster og købe en fødselsdagsgave til sin lille dreng, som den dag fylder et år.

Ved et lyskryds tæt på indgangen til Fisketorvet passerer Deeqa en høj, rødskægget mand. Med sine indkøbsposer ligner han en helt almindelig dansk mand, der har været ude og handle. Men hans opførsel er alt andet end normal, for idet manden går forbi Deeqaa, vender han sig om og overfalder hende bagfra.

“Han råber, at jeg er en fucking terrorist og slår mig skiftevis i ryggen og i baghovedet”, fortæller en dybt rystet Deeqa til Hadforbrydelser.dk

Ingen hjalp mig og min søn

Overfaldet skete midt på dagen, i fuldt dagslys og i et befærdet område mindre end tredive meter fra indkøbscentrets hovedindgang. Alligevel er der ingen, der forsøger at stoppe overfaldet. En kvinde, som går forbi, spørger, hvad der foregår, men da manden ignorerer hende og fortsætter sit angreb, går hun videre uden at blande sig mere.

“Han rystede mig og rev i mig, indtil jeg faldt ned på jorden. Så råbte han ad mig og gik. Og det var nærmest som om, at alle andre også bare gik videre. Der var ingen, der spurgte mig, om jeg var okay. Der var ikke nogen, der sagde noget som helst. Der var mange mennesker, der så det ske, men ingen der hjalp mig eller min søn”, siger den 23-årige mor.

Ikke været udenfor en dør i ti dage

Deeqa og hendes søn slap uden alvorlige skader, men alligevel har overfaldet haft store konsekvenser for hende og hendes familie.

“Det var rigtigt ubehageligt og ydmygende. Jeg kæmpede for ikke at græde, fordi min søn kiggede på mig. Han kunne mærke, at hans mor var bange. Det var virkelig skræmmende, og jeg har stort set ikke været udenfor en dør siden. Mine forældre har sagt til mine fem søskende, at de ikke må gå ud alene mere, så det har påvirket os alle sammen. Ingen af os tør at tage ud alene”.

Ringede til politiet

Så snart Deeqa fandt sin søster i Fisketorvet, ringede hun til politiet for at anmelde det.

“Der er jo kameraer overalt i det område, så jeg ringede til 112, så snart jeg var fattet nok. Jeg fortalte om episoden og beskrev manden. Politiet sagde, at jeg skulle tage på skadestuen, hvis jeg var kommet til skade, og at de ikke registrerede episoden, hvis jeg ikke tog på skadestuen. Men det gjorde jeg ikke, for jeg havde hverken blå mærker eller brækket noget, jeg havde bare ondt i ryggen og i hovedet fra de slag, han gav mig. Og jeg ville bare hjem med min søn og prøve at komme mig over chokket”.

Politiet oplyste i telefonen, at de ville lede efter overfaldsmanden, men Deeqa har ikke hørt mere fra politiet i sagen.

En høj rødskægget vred mand

Deeqa Adan beskriver manden som høj, bleg, etnisk dansk, med kort hår og et stort rødt fuldskæg. Han havde en kort grå fyldig dynejakke på og var 35-40 år gammel. Og så var han meget vred.

“Jeg har aldrig mødt nogen, der var så vred, og jeg frygtede, at han ville tage min søn og kaste ham ud fra togbroen. Derfor krøllede jeg mig sammen om ham, medens manden slog på mig og skreg. Jeg kan slet ikke forstå, hvordan man kan have så meget vrede overfor et menneske, som man slet ikke kender”, siger Deeqa Adan.

Andre artikler