For første gang i 15 år kan offentligheden ikke få indblik i, hvor mange hadforbrydelser, der er blevet anmeldt til politiet.
“Justitsministeriet kan oplyse, at det næppe vil være muligt at lave en rapport for 2014, som giver et retvisende billede af udbredelsen af hadforbrydelser”, lyder beskeden til Hadforbrydelser.dk.
PET har ellers 15 års erfaring med registrering af sager med et muligt hadforbrydelsesmotiv, og derfor undrer det diskriminationsforsker ved Aalborg Universitet Mira Skadegaard Thorsen, at det pludselig er umuligt for ministeriet at sige noget om omfanget af anmeldelser:
“Det må være et udtryk for manglende prioritering hos myndighederne”, siger hun.
Det bekymrer hende, at statistikken for 2014 ikke vil være tilgængelig:
“Når vi har så få parametre at måle på, er det afgørende, at vi som minimum har adgang til antallet af anmeldelser. Ellers har vi slet ingen føling med udviklingen på området”.
Socialdemokraterne kræver forbedringer
Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, finder det uholdbart, at der ikke er mere styr på registreringen:
“Området er for vigtigt til, at der ikke pågår en retvisende registrering”, siger hun.
Hun støttes af en anden socialdemokrat, formanden for Den Somaliske Forening og byrådsmedlem i Rødovre Kommune, Ahmed H. Dhaqane:
“Jeg ved, at der er somaliere, som oplever problemer med hadforbrydelser. Så er det meget ærgerligt, når myndighederne ikke formår at løse opgaven ordentligt.”
Justitsministeriet ønsker ikke at forklare årsagen
Justitsministeriet har ikke ønsket at uddybe, hvorfor det datamateriale, som er indsamlet for 2014, ikke er anvendeligt. Men det er ikke første gang, at ministeriet får kritik af sin håndtering af registreringen. I slutningen af januar 2015 kom det frem, at de årlige opgørelser over hadforbrydelser konsekvent blev offentliggjort næsten halvandet år efter kalenderårets afslutning. Det mente flere eksperter og politikere var alt for sent, hvorfor formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen (SF), rejste problematikken i Folketinget.
Efter et samråd i april 2015 med daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) blev PET fjernet fra hadforbrydelsesområdet, og ansvaret for indsamling og registrering af hadforbrydelser blev overført til Rigspolitiet.
Om Rigspolitiet vil være bedre til at håndtere registreringen, er for tidligt at sige, men der vil fra politisk side blive holdt øje med det. Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen siger til hadforbrydelser.dk: “
“Jeg forventer, at Rigspolitiet fremadrettet vil sørge for, at der nu kommer styr på registreringen af disse sager”.
Rigspolitiet oplyser, at tallene for 2015 vil være udgivet inden udgangen af første halvår 2016. Disse tal vil være baseret på en ny monitoreringsordning, der trådte i kraft den 2. november 2015.