mandag, 23. maj 2022

Asylansøger overfaldet på cykelsti af tre maskerede mænd

Den ene overfaldsmand vælter ham af cyklen og kaster den ovenpå ham, en anden mand træder ham i nakken, mens den tredje sparker til ham og hvæser: “Hold din kæft”.

Den ene af de tre overfaldsmænd vælter ham af cyklen og kaster den ovenpå ham, en anden mand træder ham i nakken, mens den tredje sparker til ham og hvæser: “Hold din kæft“!

Nogenlunde sådan beskriver den 20-årige somaliske asylansøger Abdi Said de hændelser, der udspillede sig om aftenen den 13. august 2015 på en landevej udenfor Særløse.

Jeg aner ikke, hvorfor de vælger mig, og jeg kan ikke se deres ansigter, for de har en slags masker på“, fortæller Abdi Said, da Hadforbrydelser.dk møder ham i  et yderst sparsomt indrettet værelse på Modtagecenter Avnstrup. Et værelse som han deler med tre andre asylansøgere.

Klokken var lidt i otte den aften i august, og Abdi Said var på cykel på vej hjem fra fodboldtræning med kammeraterne fra U-17 holdet i Hvalsø,  da tre vrede maskerede mænd pludselig overfalder ham.

Søgte tilflugt ved kirkegården

Midt under overfaldet kommer en bil kørende. De tre voldsmænd distraheres af lyskeglerne, og Abdi Said ser sit snit til at stikke af. Han spurter, alt hvad han kan, op mod en nærliggende kirkegård, hvor han gemmer sig i et buskads. Der venter han, indtil de tre mænd kører væk fra stedet i en sølvgrå bil. Abdi kan ikke se nummerpladen, men han husker, at de tre mænd lugtede af alkohol.

Tør ikke cykle til fodboldtræning mere

Abdi Said med sit U-17 hold. (c) Hvalsø IF
Abdi Said med sit U-17 hold. (c) Hvalsø IF

Lige siden den aften har Abdi Said ikke cyklet den tyve kilometer lange cykeltur til træning. Han tør ikke cykle mere. Nu kommer han kun til træning, hvis der kører en bus. Og det gør der ikke altid, men Abdi elsker at gå til fodbold i Hvalsø IF.

Alle mine danske holdkammerater har støttet mig og sagt til mig, at jeg ikke må stoppe på holdet. At det ikke må ødelægge mine muligheder, og det er jeg enig med dem i“, siger Abdi Said.

Politiet har opgivet at opklare sagen

Overfaldet blev anmeldt til Roskilde Politi. De har forsøgt at efterforske sagen, men har ikke været i stand til at finde nogle afgørende spor, hvorfor sagen er blevet henlagt. Tilbage sidder Abdi Said og er skræmt over oplevelsen, og han frygter, at han igen helt umotiveret vil blive overfaldet af ukendte mænd.

Jeg forsøger helt at undgå at bevæge mig rundt alene, når jeg skal udenfor centeret. Jeg ved godt, at det kun handler om nogle få danskere, og at alle danskere er forskellige, men jeg er nød til at være forsigtig“, siger Abdi Said gennem sin tolk.

Glad for at være i Danmark

Abdi Said er glad for at være kommet til Danmark og glad for at undslippe en skæbne som ufrivillig selvmordsbomber i Al-Shabab-militsen. Han har prøvet, hvad det vil sige at have nogen efter sig, men dengang vidste han godt, hvorfor militsens folk ville have fat i ham.

Jeg er glad for at være i Danmark, og jeg arbejder hårdt for at lære sproget. Jeg tror på en god fremtid for mig her, og jeg er positiv omkring mine muligheder“, slutter Abdi Said.

VIDEO TESTIMONIAL: Se video med Abdi og hør ham fortælle om overfaldet ved Særløse Kirkegård.

Andre artikler