På et gå-hjem møde om hadforbrydelser den 15. marts 2016 i Kriminalistforeningen gjorde statsadvokat Jens Røn det klart for de mere end 50 fremmødte, at hvis man råber “perker” efter en togkontrollør eller parkeringsvagt med anden etnisk baggrund, så er det ikke en hadforbrydelse.
”Hvis den person, der modtager kontrolafgiften, råber perker, vil der ikke nødvendigvis være tale om et udsagn, der er båret af had. Der er derimod tale om et skældsord i situationen, hvorfor der ikke er tale om en hadforbrydelse”, lød det fra Jens Røn på mødet i DJØFs lokaler i København.
I praksis betyder det, at det er straffrit at bruge racistisk motiverede udtalelser til at forhåne en person, der udfører sit arbejde. For det udløser ikke en skærpet sanktion fra myndighederne.
Lovgivningen bliver ligegyldig
Camur Izzet har arbejdet for Parkering København i 18 år. Han har gennem sin karriere oplevet mange episoder, hvor borgerne slipper deres frustrationer løs og han har svært ved forstå, at Jens Røn lovliggør den slags forhånelse.
“Det er et kedeligt signal han sender til alle medarbejdere i uniform med en anden etnisk baggrund. For han lovliggør på en måde den racistisk motiverede tilsvining, som mange oplever. Hvorfor går han ikke ind og bruger lovgivningen til at beskytte os?”, spørger Camur Izzet, der selv har tyrkisk baggrund.
Så kald mig hellere idiot
De mange år som P-vagt har givet ham en masse erfaring og han har med tiden lært at skelne mellem dem, som bliver sure og dem, som er racistiske og ondskabsfulde.
“Dem, der er sure, bruger ord som røvhul, idiot, fjols eller dumme svin. De andre går bevidst efter at ramme dig med grimme ord om din etnicitet, din families hjemland, din religion og mere til. Så bliver det personligt og racistisk i mine øjne. Og det er forkert at lovliggøre den slags handlinger. Så kald mig hellere for en idiot”.
Vi skal lære at skelne
Formand for organisationen, Center for forebyggelse af eksklusion (CFE) Qasam Ljaz, er enig med statsadvokaten i, at lovgivningen ikke yder nogen særlig beskyttelse af etniske minoriteter, der udsættes for racistiske bemærkninger under udførelsen af deres arbejde. Men han synes eksemplet er uheldigt.
“Det er aldrig i orden at svine folk til. Og uanset om det er et udtryk for et midlertidigt eller et dybt funderet had, så er det hadtale med racistiske undertoner. Men der skal skelnes mellem frustration og had”.
I Danmark er det statsadvokat Jens Røn, der er øverst ansvarlige for at rejse sager om blandt andet racisme for domstolene. Det er statsadvokaten, der lægger linjen over for anklagemyndighederne i politiregionerne.
Holdninger
Hadforbrydelser.dk har talt med en række partier og organisationer om statsadvokatens udmelding. Hverken enhedslistens Pernille Skipper eller socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen har ønsket at kommentere udmeldingen, og samme billede går igen hos Dansk Jernbaneforbund, DSB og hos tillidsmanden for togrevisorerne: ingen ønsker at kommentere sagen. Kun SFs retsordfører Lisbeth Bech Poulsen tager stilling.
“Jeg er enig med Jens Røn i det juridiske aspekt. Men det er utroligt reaktionært og usympatisk at opføre sig sådan”.