lørdag, juni 15, 2024

Hvem er ofrene?

Hadforbrydelser er efterhånden et velkendt problem, som de fleste mennesker har hørt om. Mange forbinder det måske især med historier om overgreb mod seksuelle minoriteter. Men det er ikke kun homoseksuelle, transkønnede og lesbiske, der bliver udsat for hadforbrydelser. Faktisk viser den sparsomme anmeldelsesstatistik, som vi har til rådighed, at langt størstedelen af ofrene udvælges på grund af deres etniske oprindelse eller religiøse baggrund. Derudover bliver også socialt udsatte som hjemløse og handicappede udsat for overgreb.

Det er altså umiddelbart en kriminalitetstype, som rammer flere forskellige grupper, og forbrydelserne kommer til udtryk på mange forskellige måder. Nogle overgreb er direkte overfald med vold, forgiftning, ildspåsættelse som eksempler, mens andre hadforbrydelser begås med trusler, hærværk, hadtale eller hånende handlinger.

Vi arbejder med fem motiver, som typisk ligger til grund for gerningsmandens udvælgelse af offeret. Selvom de grupper, som udsættes for hadforbrydelser, har mange fællesnævnere, så er de alligevel meget forskellige, og det er måske en del af forklaringen på, at det er så vanskeligt at skabe fælles fodslag omkring en effektiv håndtering af problemet.

Vi har valgt at opdele offergrupperne ud fra motivet til hadforbrydelsen. Altså at gerningspersonen har et had eller stor intolerance overfor en bestemt gruppe i samfundet.

Etnicitet

En af de rigtigt store offergrupper er mennesker med en anden etnisk baggrund. Det er typisk folk med en anden hudfarve, men kan også være en etnisk minoritet såsom Romaer.

Religion

Jøder, muslimer og andre trosretninger er alle yndede ofre for hadforbrydelser. Det er især personer, der bærer tydelige religiøse symboler eller traditionel religiøs beklædning, der angribes. Omfanget er væsentligt højere end eks. LGBT-gruppen oplever, men mindre synlige i offentligheden.

Seksualitet

Homoseksuelle, lesbiske, transkønnede, biseksuelle og transvestitter. Historisk set har øretæverne altid hængt løst hos nogle mennesker i befolkningen, der ikke brød sig om den seksuelle mangfoldighed i vores samfund. Trods store fremskridt i arbejdet med LGBT rettigheder og beskyttelse, så er det stadig en gruppe, som overfaldes.

Handicap

Handicappede udsættes ikke kun for diskrimination, men også for hadefulde overgreb. Der går længe mellem, at vi hører om sager, men de er der, og tolerancen overfor handicappede er ikke konstant.

Social Status

Det er især hjemløse, som rammes af hadforbrydelser. De er samfundets mest socialt udsatte, og når de bor på gaden, så konfronteres de løbende med andre menneskers frustrationer og manglende rummelighed. Nogle af de værste eksempler omhandler mordforsøg ved ildspåsættelse, grov vold og der er et stigende antal beretninger om unge mennesker, der finder det morsomt at tisse på hjemløse, der ligger ude og sover.

 

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.