Statsadvokaten har afvist at retsforfølge gerningsmændene i sagen om den Niqab klædte kvinde, der den 4. Oktober 2018 blev udsat for flere racistiske overgreb i forbindelse med en indkøbstur i Kvickly.
“Man kan sige at sagens afgørelser er et udtryk for at Statsadvokaten accepterer selvtægt og dermed i princippet har gjort kvinder i Niqab retsløse. For selv med tydelig dokumentation, kan min klient og jeg konstatere at et had motiveret overgreb åbenbart ikke er strafbart”, udtaler kvindens advokat Niels-Erik Hansen.
Kvinden bærer af religiøse årsager et helt dækkende tørklæde og bliver derfor antastet af andre handlende, da hun træder ind i Kvickly i Åbyhøj ved Aarhus. Det fuldt dækkende tørklæde er blevet gjort ulovligt pga. tildækningsforbuddet, der blev indført i August 2018.
Selvom hun bad dem om at stoppe fortsatte forfølgelserne og derfor begynder kvinden at filme optrinnet med sin mobiltelefon.
Rejs hjem hvor du kommer fra
Videoen viser en række ubehagelige episoder på kvindens vej gennem supermarkedet. Flere kunder følger efter hende imens de mundtligt kritiserer hendes udseende. En voksen mand kører direkte ind i hende med sin indkøbskurv og beder hende om at rejse hjem, hvor hun kommer fra. Kvinden når at respondere, at hun kommer fra København.
Videoen viser også et modent ægtepar der forfalder til udtalelser, som mange nok vil finde ligger inden for straffelovens §266B, den såkaldte racismeparagraf.
De verbale angreb bølger frem og tilbage og indkøbsturen kulminerer med at den muslimske kvinde bliver bedt om at forlade butikken af en Kvickly medarbejder.
Politiet afviste sagen med mærkelig begrundelse
Efterfølgende vælger kvinden at indgive en klage til Østjyllands Politi om, hvad hun anså for at være en hadforbrydelse. Til trods for den omfangsrige video dokumentation, så afviser det lokale politi i Aarhus den 26. November 2018 kvindens anmeldelse med den mærkværdige begrundelse, at det ikke er muligt at identificere gerningsmændene.
Politiet har på det tidspunkt altså gennemset den video med beviser om kvindens påstand og med gerningspersoner der kan ses klart og tydeligt ude og handle i den lokale Kvickly.
Afgørelsen blev derfor påklaget til Statsadvokaten, men også her får den unge muslimske kvinde et negativt svar.
Myndighederne oplyser den 16 Januar 2019, at man efter at have gennemgået sagen har vurderet, at hun ikke var udsat for “trusler” som omfattet af den danske straffelovsafsnit 266 og at sagen ikke vil blive genoptaget.
Ingen beskyttelse mod overgreb
Problemet med denne afgørelse er, at sagen slet ikke handler om trusler (mod hendes liv), men derimod er anmeldt med en påstand om, at der er sket en hadforbrydelse.
Det er der ikke er taget stilling til i afgørelsen fra Statsadvokaten og det vækker stor bekymring hos kvindens advokat.
“Hvis denne afgørelse skal stå til troende, så kan man begå selvtægt mod kvinder i Niqab og samtidigt udsætte dem for en hadforbrydelse, uden at de danske myndigheder vurderer, at det er strafbart. Man kan sige, at det er en langt større trussel mod kvinderne end det at få en bøde fra Politiet for at overtræde maskeringsforbuddet”, siger advokat Niels-Erik Hansen.
Lang vej til justits for ofre
Der er lang vej til justits i Danmark, hvis man tilhører et stigmatiseret religiøst mindretal og situationen for denne kvinde er ekstrem. For det første skal hun overveje om hun overhovedet tør anmelde forholdet til politiet. På grund af den nye danske lovgivning om forbud mod at dække hendes ansigt rapporterer hun også hendes skyld, idet hun selv har begået en overtrædelse af loven, ved at være fuldt dækket, da hun var i et offentligt rum – supermarkedet.
For det andet, da hun alligevel indgiver en anmeldelse af gerningsmændene for at få lovens beskyttelse mod hadkriminalitet – så blev hun afvist to gange og må herefter erkende at hun ikke har nogen beskyttelse mod fremtidige hadforbrydelser.